Vergoeding
Hier vindt u de hoofdregels over de betaling van de kosten tussen patiënt, fysiotherapeut en zorgverzekeraar. Het is mogelijk dat een zorgverzekeraar hiervan afwijkt. Raadpleeg bij twijfel altijd uw zorgverzekeraar.
De overheid wil met een ‘vrije markt’ de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg versterken. Tot 2005 bepaalde de overheid de tarieven van een fysiotherapeutische behandeling. In 2005 veranderde dit. Nu bepalen de zorgverzekeraars en fysiotherapeuten het tarief.
Wat betekent dit voor u ?
Bent u aanvullend verzekerd dan geldt voor u geen eigen risico. Alleen in sommige gevallen wordt er vanuit de basis verzekering vergoed, kinderen onder de 18 ontvangen bijvoorbeeld tot maximaal 18 behandelingen die door de basisverzekering is gedekt. Bij sommige aandoeningen, bijvoorbeeld na een operatie, worden de eerste 20 behandelingen vanuit de aanvullende verzekering vergoed en de overige behandeling vanuit de basisverzekering. Dit geld ook voor chronische aandoeningen die op de zogenaamde 'lijst borst' voorkomen. De zorgverzekeringen en regels hieromtrent zijn voor sommige mensen lastig te doorgronden, u kunt altijd even contact met ons op nemen als u hier vragen over heeft.
Tarieven
De tarieven lijst is voor u wel van belang indien u niet of onvoldoende aanvullend bent verzekerd (zie hiervoor uw polisvoorwaarden). Door de vrije tarieven kunnen fysiotherapeuten verschillende prijzen vragen voor een zelfde behandeling. Op de tarievenlijst, die in elke praktijk hangt of op internet staat, kunt u zien wat uw fysiotherapeut berekent voor een behandeling die niet rechtstreeks door uw zorgverzekeraar aan ons wordt vergoed.
Nieuw in 2015
Fysiotherapeuten kunnen vanaf 2015 patiënten direct behandelen na een intake. Dit is goed nieuws want patiënten kunnen hierdoor sneller worden geholpen als dat nodig is. De NZa maakt dit mogelijk op verzoek van de brancheorganisatie voor fysiotherapeuten KNGF en de consumentenorganisaties NPCF en de Consumentenbond.
Verwijsbrief niet nodig
Sinds 2006 is een verwijsbrief van de huisarts niet meer nodig voor Fysiotherapie. U kunt bij klachten dus rechtstreeks naar de Fysiotherapeut. Er zijn een aantal uitzonderingen hierop waarbij u wel een verwijzing nodig heeft, het gaat hier om de zogenaamde 'lijst Borst', een door het ministerie van volksgezondheid opgestelde lijst met chronische ziekten. Voorbeelden hiervan zijn: Chronische (astmatische) bronchitis met COPD, Urine incontinentie, Frozen shoulder (capsulitis adhaesiva).
U vind de volledige lijst met chronische aandoeningen hier
Meer weten, neem contact met ons op.
Weet u niet zeker of fysiotherapie bij uw verzekering gedekt wordt, of wilt u meer over dit onderwerp weten, neem dan even contact met ons op.